Alive.dk Herhjemme danser vi om juletræet, åbner pakker, synger sange og så håber vi, at julemanden kommer forbi med pakker til de mindste. Men ikke alle steder i verden fejrer man jul, som vi gør her i Danmark. Magasinet Samvirke har samlet en række forskellige juletraditioner fra hele verden.

Download alive-appen til din Iphone

Italien: Forvandler bjerg til juletræ
Udover at være en velbevaret middelalderby, kan den lille italienske by Gubbio i Umbria-regionen også bryste sig af, at have verdens største juletræ. Hvert år prydes den ene side af bjerget Mount Ingino med en masse forskelligt farvede lygter, som danner et juletræ, der måler 650 meter i højden og 350 meter i bredden. Juletræet, der er optaget i Guiness Rekordbog som det største, er blevet tændt den 7. december hvert år siden 1981, hvor byen besluttede at fejre julen på en ny måde.

Tjekkiet: Frisk fisk fra badekaret til julemiddagen
I Tjekkiet er karper en fast del af den traditionelle julemiddag. Karperne bliver fisket i store mængder, og de bliver som regel solgt en uge før jul. Man kan vælge at købe sin karpe død eller levende. De fleste tjekkere vælger den sidste løsning, og tager derfor karpen med hjem, hvor den så får lov til at svømme rundt i badekarret, indtil den havner på bordet juleaften.

Estland: Sveder i julen
En af de ældste juletraditioner i Estland er, at hele familien går nøgen i sauna for at drikke og spise julegodter. Ifølge nogle myter bor der også gamle ånder i saunaerne, som man kan komme i kontakt med. Når turen i sauna er overstået bruges resten af højtiden blandt andet på at forudsige det kommende års vejr og høst.

Japan: Fejrer julen med Kentucky Fried Chicken
I Japan, hvor under en procent af befolkningen er kristne, er julen ikke en officiel højtid, men mere en tid præget af kommercielle interesser. Det har den amerikanske fastfoodkæde KFC forstået at udnytte i sådan en grad, at deres kylling nærmest har været synonym med julen siden 1974. For at imødekomme den store interesse, er det muligt at bestille sin julemenu fra KFC i op til 2 måneder før den skal indtages. Ifølge KFC svarer salget i dagene den 23., 24. og 25. december til en halv måneds normal indtægt i deres japanske restauranter.

Australien: Jul på stranden
Mens den nordlige halvkugle fryser folk inde juleaften, er det stik modsatte tilfældet i Australien. Her holder man grillfester – gerne på stranden – juleaften. Julemanden er derudover nogle gange iklædt badeshorts, mens der bliver stillet kolde drikkevarer og mad ud til ham.

Spanien: En rigtig lortetradition
I Catalonien udvider man traditionelt julekrybbe-opstillingerne med en opsigtsvækkende figur kaldet ”Caganer” – bedst oversat til den skidende. Den præcise oprindelse for denne bemærkelsesværdige figur er gået tabt. Et bud lyder dog på, at det er for at vise, at barnet Jesus er gud i menneskeform med de dertilhørende basale behov. ”Caganer” bruges også i større eller mindre grad i nærliggende lande og regioner med catalansk kultur som Valencia, Andorra, Nordfrankrig, De Belariske Øer samt også i Portugal og Napoli.

Venezuela: Skøjter til gudstjeneste
I Venezuela tager man traditionen tro til morgengudstjenester i kirken i dagene op til jul. Men i hovedstaden Caracas gør man samtidig også lidt ekstra ud af komme hen til kirken. I stedet for at gå eller køre, er det populært at trække i rulleskøjterne og rulle i flok hen til kirken. Gaderne i byen er til formålet lukket af for biler indtil klokken 8 om morgen.

Slovakiet og Ukraine: Kaster mad på loftet
En af de mere rodede juletraditioner foregår i både Slovakiet og Ukranie. I starten af middagen juleaften kaster den ældste ved bordet en sød korn budding op på loftet. Traditionen går på, at jo mere budding, der ryger på loftet, jo bedre en høst får man det følgende år. En sjov affære, måske mindre sjov for dem, der skal gøre rent efterfølgende.

Kilde: Samvirke


En fast del af julen herhjemme er julestress. Folk farer rundt for at få købt julegaver, og de når det knap nok inden den 24. december. På femina.dk kan du få fem gode råd, så du kan komme igennem julen uden stress.

Mange forældre bruger meget tid på at gøre julen så god for børnene som muligt. Men ifølge en ekspert skal vi skrue ned for forventningerne om den helt perfekte jul. Læs hvorfor på mama.dk.
Scan koden
Scan koden og download Alive-appen til din IPhone


Se, hvilke historier der er på forsiden af alive.dk lige nu:Aller Media A/S © 2010 - www.aller.dk