Der findes kun én rigtig god grund til at holde sig fra gluten, og det er, hvis man lider af glutenintolerance, også kaldet cøliaki, mener ernæringsekspert.

Alive.dk For ti år siden vidste de færreste, hvad gluten var. Men flere og flere diæter og kostretninger har nu udpeget proteinet - der findes i alle gængse kornsorter som rug, byg, hvede og havre - som en kilde til oppustethed og overvægt. Det har givet gluten et blakket ry, som er fuldstændigt ubegrundet, mener flere kosteksperter.

- Der findes kun én rigtig god grund til at holde sig fra gluten, og det er, hvis man lider af glutenintolerance, også kaldet cøliaki. Det viser sig typisk ved problemer med fordøjelsen og mavesmerter, men der er tale om en meget sjælden tilstand, og 99,5 procent af befolkning kan sagtens tåle gluten, siger Per Brændgaard, der er uddannet cand. scient. i human ernæring fra Københavns Universitet til Alive.dk

Kan være placebo
Har man symptomer på glutenallergi, bør man opsøge sin læge, som vil tage en blodprøve, der afgør, om man har intolerancen. Per Brændgaard peger dog på, at mange kan opleve en placeboeffekt og bilde sig selv ind, at de lide af dårlig fordøjelse, når de spiser gluten.
Samtidig bliver flere diagnosticeret som glutenintolerante, fordi opmærksomheden omkring sygdommen er øget. Det betyder også, at udbuddet af de glutenfri alternativer er større, hvilket kan friste mange til at hoppe med på vognen.

- Mange af de glutenfri diæter har lange lister over, hvad gluten er skadeligt for, og de lover dig mere energi, bedre hud, bedre immunforsvar og så videre, hvis bare du dropper det. Læser man det, og har man i øvrigt helbredsproblemer, kan der nemt opstå en masse subjektive symptomer, og nogle vil bilde sig ind, at de får det bedre uden gluten. Men hvis du selv opsøger tegnene på den måde, vil det være umuligt at vurdere, om der er tale om en biologisk eller psykologisk reaktion, siger Per Brændgaard.

Specialprodukter er mindre sunde
Samtidig peger Per Brændgaard på, at man ikke bør påføre sit barn en ubegrundet glutenforskrækkelse. Han bakkes op af Annebeth Rosenvinge, der er børnelæge og forfatter til bogen Hold familien sund – men spis brød til.

- Der er ingen grund til at du undgår gluten, medmindre du ikke kan tåle det. Og det er heldigvis kun få mennesker, der ikke kan. Mistanken om at det er gluten, der er synderes, trives side om side med anden tvivl om mads sygdomsfremkaldende virkning. Men hvis du eller dit barn ikke skulle kunne tåle gluten, så er det ikke en almindelig tilstand, du selv kan diagnosticere, skriver hun i bogen.

Ifølge Per Brændgaard er mange af de alternative glutenfri fødevarer et ernæringsmæssigt mere usundt valg, og man risikerer at gå glip af en masse gode næringsstoffer.

- Undgår du gluten, undgår du også rugbrød, fuldkornspasta, havregryn – en masse produkter som forskningen viser, er tæt forbundet med nedsat risiko for eksempelvis hjertekarsygdomme og diabetes. I stedet fylder man sig med alle mulige mystiske specialprodukter, som ofte ikke er fuldkorn, og som er meget dyrere. I sidste ende er det reelt mere usundt både for din krop og økonomi, siger Per Brændgaard.

Gluten feder ikke
De glutenfri diæter bakkes op af idéen om, at man taber sig, hvis man spiser glutenfrit. Men det er en myte, viser flere undersøgelser.

- Der er intet magisk ved en glutenfri kost, der vil gøre, at du taber dig, siger Mark DeMeo, som er overlæge i gastroenterologi og ernæring og forsker i glutenallergi ved Rush University Medical Center i Chicago.

Taber du dig med en glutenfri diæt, er det ikke gluten, der er skyld i vægttabet, men alle de madvarer, du skærer fra. Gluten findes nemlig også i tilsætningsstoffer, nogle former for kødpålæg, øl, ketchup, sennep, øl og frosne kartofler.

- Nogle påstår at gluten binder fedt eller fjerner giftstoffer, men det er ikke rigtigt. Taber du dig, vil det værre fordi du erstatter kornprodukter med kød og grøntsager, som mætter godt med færre kalorier. Men pas på med at hoppe på sådanne strenge udelukkelsesdiæter, det kan ikke anbefales som slankekur, og man risikere at påføre sig en kostregel, der er så streng, at den faktisk bliver en sygdom i sig selv, siger Per Brændgaard.


Det er ikke kun gluten, der bliver dømt ude af forskellige diætister og kostretninger. Også komælk har været i modvind længe. Men er der nogen grund til at droppe den hvide drik? Læs mere på femina.dk

Har dit barn ondt i maven, og har du mistanke om, at det lider af gluten- eller mælkeallergi, bør du opsøge læge, inden du laver barnets kost om. Se hvilke andre lidelser, der kan være skyld i børn maveproblemer

Se, hvilke historier der er på forsiden af alive.dk lige nu:Aller Media A/S © 2010 - www.aller.dk